Σελίδες

Σελίδες

Κυριακή 19 Απριλίου 2009

Όταν μια "κανονική εκσπερμάτωση" παράγει indie μουσική

Πριν από δύο ακριβώς χρόνια, τον Απρίλη του 2007 ο διακεκριμένος δημοσιογράφος και μουσικοκριτικός Αργύρης Ζήλος έγραφε στο "Δίφωνο":


"Σ’ ένα μόνο στέκομαι, επειδή μου ’χει κάτσει άσχημα· λόγω δουλειάς, καταλαβαίνετε…Στα διαδικτυακά «περιοδικά». Σε αυτά που εμφανίζονται ως οργανωμένα, σαν ένα τιμ δηλαδή γραφιάδων εξειδικευμένων σ’ ένα αντικείμενο (μουσική π.χ.), που ακολουθούν την επικαιρότητα στέλνοντας ψιλοσυστηματικά κείμενα που κάποιος τα συγκεντρώνει, τα ταξινομεί και τα εντάσσει στις σελίδες του σάιτ. Και στα προσωπικά μπλογκ, όπου καθένας γράφει για πάρτη του ό,τι του καπνίσει, όποτε του κατέβει και λογαριασμό δεν δίνει. Υπάρχει διαφορά μεταξύ τους. Τα πρώτα προσφέρουν πληροφορίες υπό μορφή προσωπικής γνώμης (αν και θα μπορούσε [sic] να πεις και το αντίστροφο). Εξ αυτού δεσμεύονται ως ένα βαθμό να τηρούν ένα είδος συνεργασίας, να συμμαζεύονται σε κάποια πλαίσια που να εξυπηρετούν το, οσοδήποτε σκιώδες, ζητούμενο. Τα δεύτερα συνιστούν κανονική εκσπερμάτωση. Δεν δεσμεύονται από κανέναν κι από τίποτε".


Πέρασαν τα χρόνια... Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι το blog ΓΙΟΥΣΟΥΡΟΥΜ, (μια ομόσταυλη "κανονική εκσπερμάτωση", για να χρησιμοποιήσουμε την ορολογία του κ. Ζήλου) όχι μόνο συνεχίζει να τιμά την αποστολή του, δηλαδή την παραγωγή άρτιου λόγου περί μουσικής, αλλά προχώρησε και στην παραγωγή και έκδοση μιας συλλογής που διατίθεται ΔΩΡΕΑΝ στο διαδίκτυο με συμμετοχές συγκροτημάτων και καλλιτεχνών της Ελληνικής indie μουσικής σκηνής! Δεν έχω ιδέα από indie μουσική, και άρα δεν μπορώ να κρίνω το καλλιτεχνικό περιεχόμενο της συλλογής. Χάρις σ' αυτήν όμως, η indie μουσική κέρδισε άλλον ένα ακροατή, καθώς αυτό που ακούω μου αρέσει, και πολύ μάλιστα. Έτσι ανοίγονται οι δρόμοι σε όλα τα πράγματα, με τολμηρές πρωτοβουλίες, και συνεπώς οφείλουμε όλοι ένα μεγάλο μπράβο στο blog ΓΙΟΥΣΟΥΡΟΥΜ καθώς μας δείχνει τις δυνατότητες που η τεχνολογία πλέον ανοίγει προς τον εκδημοκρατισμό και την κοινωνικοποίηση του καλλιτεχνικού προϊόντος. Πάντα τέτοια, παιδιά, και ας βλέπουν μερικοί φαντάσματα!
ηρ. οικ.

ΥΓ: Όλη η συλλογή διατίθεται προς δωρεάν κατέβασμα από το blog ΓΙΟΥΣΟΥΡΟΥΜ (www.giusurum.blogspot.com). Ακολουθεί το Δελτίου Τύπου, και καλή ακρόαση!







ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετά από πολύμηνες προσπάθειες και συνεννοήσεις με όλους όσοι συμμετέχουν και βοήθησαν στην πραγματοποίηση της συλλογής αυτής επιτέλους είμαστε έτοιμοι. Είμαστε έτοιμοι να σας προσφέρουμε μια συλλογή με την συμμετοχή δεκατριών συγκροτημάτων και μεμονωμένων καλλιτεχνών της Ελληνικής indie μουσικής σκηνής. Στην εποχή του ανελέητου και πολλές φορές παράνομου downloading μουσικής, η συλλογή αυτή δείχνει ότι υπάρχει και άλλος δρόμος. Αυτός της συνεργασίας και την προσφοράς. Σε μια εποχή που η ελληνική αγγλόφωνη μουσική σκηνή δείχνει να αποκτά (επιτέλους) το κοινό και την θέση που της αρμόζει, το giusurum έχει αρχίσει μια προσπάθεια παρουσίασης συγκροτημάτων και ανθρώπων της, που έχουν γοητεύσει τους συντελεστές του. Η συλλογή που κρατάτε στα χέρια σας ή στον σκληρό σας δίσκο, δημιουργήθηκε στα πλαίσια του αφιερώματός αυτού. Έγινε με την υποστήριξη και την έγκριση όλων των συγκροτημάτων και μεμονωμένων καλλιτεχνών που συμμετέχουν σε αυτή και διατίθεται δωρεάν και για νόμιμο "κατέβασμα". Επειδή πιστεύουμε ότι δεν έχουν σημασία τα μεγάλα και ωραία κείμενα αλλά (στην περίπτωσή μας) η ίδια η μουσική, δίνουμε τον "λόγο" στα συγκροτήματα και τους καλλιτέχνες που μας έκαναν την τιμή να μοιραστούν μαζί μας και μαζί σας τις μουσικές τους. Εμείς απλώς να τους ευχαριστήσουμε για ακόμη μια φορά όπως και την LickMyKazoo για το υπέροχο artwork που δημιούργησε για την συλλογή αυτή. Η σκυτάλη λοιπόν στην πραγματική πρωταγωνίστρια, τη μουσική.

Το tracklist της συλλογής:

1) Fall in parts - inversus
2) The Callas - Superman Died Yesterday
3) Jane Doe - The Bank Anthem
4) My Wet Calvin - Summer Crap
5) Matinee - b-side
6) Glorybox - Rain on Me
7) B-sides - Who
8) Deadbeat Escapement - A maze
9) Chromatic Sequence - the sky inside me
10) Vello Leaf - Stelar Wind
11) Nikos Fokas - Mary Bell's play
12) Strange Zero - The First Bar Tender
13) Carte postale - Music Land

Σας περιμένουμε όλους στο
http://giusurum.blogspot.com/ για απόψεις και ότι άλλο προκύψει.

4 σχόλια:

  1. Καλά τα λες, Ηρακλέα!
    Που είσαι, επέστρεψες;
    Καλό Πάσχα να' χεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Na' sai kala Bosko, kai se sena kali synexeia me ola ta wraia pou exei valei mpros. Me geia ti photografia, swstos!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα Ηρακλή! Κατά τη γνώμη μου, ο Ζήλος είναι ο σημαντικότερος Έλληνας μουσικογράφος. Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι είναι αλάνθαστος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλλον οι εξελίξεις τον έχουν προσπεράσει. Όμως, άθελά του, έδωσε τον καλύτερο δυνατό παραλληλισμό για ένα μπλογκ! Τι καλύτερο αλήθεια από μια αδέσμευτη εκσπερματωση; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προφανώς και δεν κρίνω τον Ζηλο, αγαπητέ Μιχάλη, δεν έχω ούτε τις γνώσεις, ούτε την εμπειρία για κάτι τέτοιο... ούτε στο δαχτυλάκι του δεν τον φτάνω! Απλά, τα γραπτά (και του Ζήλου) έχουν αυτή τη ρημάδα την ιδιότητα... μένουν.

    Για τα υπόλοιπα, τρεις τελίτσες (...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή