Σελίδες

Σελίδες

Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Κείμενο στήριξης της Ανταρσύα από πανεπιστημιακούς

Από τον φίλο των Μ.Π., δημοσιογράφο και συγγραφέα Μιχάλη Παπαμακάριο, λάβαμε και αναδημοσιεύουμε το ακόλουθο κείμενο. Υπενθυμίζεται ότι τα πάσης φύσεως πολιτικά κείμενα που ανεβαίνουν κατά καιρούς στο blog δεν εκφράζουν σε καμία περίπτωση το σύνολο των συνεργατών του, και βεβαίως τα ενυπόγραφα κείμενα εκφράζουν αυστηρά προσωπικές απόψεις. ηρ.οικ.


Kείμενο στήριξης των συνδυασμών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ υπογράφουν 24 πανεπιστημιακοί:



Γιατί στις εκλογές στηρίζουμε ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει συνθήκες πραγματικού κοινωνικού πολέμου που ήδη μετρά τα πρώτα του θύματα: η ανεργία έχει ξεπεράσει το 1.000.000, η UNICEF μιλά για 440.000 παιδιά στην Ελλάδα του σήμερα που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, αυξάνονται οι αυτοκτονίες ανθρώπων που δεν αντέχουν πλέον τον ευτελισμό της ζωής τους. Οι γονείς των φοιτητών μας παραμένουν επί μήνες απλήρωτοι, όταν δεν είναι απολυμένοι…..

Σε αυτόν τον πόλεμο, η δημόσια ανώτατη εκπαίδευση βρίσκεται κυριολεκτικά στο στόχαστρο. Πλάι στη μόνιμη υποχρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ήρθε το PSI και το «κούρεμα», διακυβεύοντας την ίδια τη λειτουργία των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και ανοίγοντας το δρόμο για τη γενικευμένη επιβολή διδάκτρων ή/και το κλείσιμο πανεπιστημιακών σχολών. Ο νόμος-πλαίσιο 4009/2011, που από κοινού ψήφισαν οι δυνάμεις της κοινωνικής μειοψηφίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ, ακολουθώντας τις υποδείξεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, επιδιώκει: την κατάργηση κάθε έννοιας δημοκρατίας, τη γενίκευση της επιχειρηματικής εκπαίδευσης, την επέκταση της εργασιακής ανασφάλειας, τις συγχωνεύσεις και τις απολύσεις, τη μετατροπή των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ σε φτηνά και αυταρχικά κέντρα κατάρτισης, τη διάλυση των γνωστικών αντικειμένων και την προετοιμασία μιας γενιάς μηδαμινών προσδοκιών.
Ευτυχώς, όμως, φάνηκε την τελευταία διετία ότι μέσα στην κοινωνία υπάρχουν αποθέματα αντίστασης. Από τις μεγάλες απεργίες μέχρι τις «Πλατείες» και τις φοιτητικές καταλήψεις ζήσαμε και ζούμε μία πρωτότυπη, παλλαϊκή αντίσταση. Μέρος της ήταν και η επιτυχημένη αντίσταση πανεπιστημιακών, εργαζομένων και φοιτητών στην απόπειρα εφαρμογής του νέου νόμου 4009/2011 με τη ματαίωση των εκλογών για τα Συμβούλια των Ιδρυμάτων.
Σε ένα τέτοιο τοπίο γίνονται ίσως οι πιο κρίσιμες εκλογές μετά τη μεταπολίτευση. Οι δυνάμεις του κεφαλαίου επιδιώκουν από τις εκλογές να βγει «κυβερνητική λύση» που θα εφαρμόσει τις πολιτικές της κοινωνικής ερήμωσης-διάλυσης και ταπείνωσης. Εμείς λέμε ότι μπορεί και από τις κάλπες να βγει μήνυμα ανυπακοής, αντίστασης και ανατροπής.
Γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι σε αυτές τις εκλογές χρειάζεται να βγει ενισχυμένη εκείνη η Αριστερά που θα στηρίξει τους αγώνες και την εργατική λαϊκή αυτοοργάνωση, θα συμβάλει στο αναγκαίο σήμερα Αγωνιστικό Μέτωπο Ρήξης και Ανατροπής, θα προβάλλει τους προγραμματικούς στόχους που ορίζουν τη ρήξη με την κυρίαρχη πολιτική και ανοίγουν το δρόμο για μια σύγχρονη κομμουνιστική προοπτική:
· Ανατροπή του πολιτικού συστήματος κυριαρχίας επί του λαού, ανατροπή κάθε επίδοξου διαχειριστή της πολιτικής κεφαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ, για την πραγματική δημοκρατία
- Παύση πληρωμών και διαγραφή του χρέους
- Έξοδος από το ευρώ και την ΕΕ και ταυτόχρονα εθνικοποίηση των τραπεζών και των στρατηγικών επιχειρήσεων με εργατικό έλεγχο
- Αναδιανομή του πλούτου και αξιοποίηση των συλλογικών παραγωγικών δυνατοτήτων σε ρήξη με τη λογική της αγοράς και του κέρδους.
Γι’ αυτούς τους λόγους θεωρούμε ότι στις εκλογές πρέπει να είναι ενισχυμένη η αντικαπιταλιστική αριστερά και ενισχυμένη η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Για να ξαναγίνει η Αριστερά συνώνυμη με τη αντίσταση, την αλληλεγγύη, την ανατροπή. Για να νικήσουν οι εργατικοί και λαϊκοί αγώνες, για να απαλλαγούμε από την Τρόικα και τα μνημόνια. Για να ανοίξουν δρόμοι κοινωνικού μετασχηματισμού και δημιουργίας πέρα από τα αδιέξοδα και τη βαρβαρότητα του γερασμένου καπιταλισμού.
  1. Ανδρουλάκης Γιώργος - Πανεπιστήμιο Πατρών,
  2. Γεροτζιάφας Γρηγόρης - Paris VI,
  3. Γεωργίου Χρίστος - Πανεπιστήμιο Πατρών,
  4. Γραμμένος Φάνης - Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας,
  5. Ζορμπαλά Τίνα - Πανεπιστήμιο Αιγαίου,
  6. Ηλιόπουλος Δημήτρης - Πανεπιστήμιο Πατρών,
  7. Καλιαμπάκος Δημήτρης - ΕΜΠ,
  8. Κάργας Γιώργος - Γεωπονικό Πανεπιστήμιο,
  9. Κατσιαμπούρα Γιάννα - ΕΙΕ/ΕΚΠΑ,
  10. Μαΐστρος Γιάννης - ΕΜΠ,
  11. Μανιάτης Γιώργος - ΕΚΠΑ,
  12. Μαρκέτος Σπύρος - ΑΠΘ,
  13. Μιχαλακόπουλος Θεόδωρος - ΕΜΠ,
  14. Μπιτσάκης Ευτύχης – Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων,
  15. Μπόκαρης Θέμης - Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων,
  16. Νικολαΐδης Θύμιος - ΕΙΕ/ΕΚΠΑ,
  17. Οικονομάκης Γιώργος - Πανεπιστήμιο Πατρών,
  18. Ρούσης Γιώργος – Πάντειο Πανεπιστήμιο,
  19. Σακελλαρόπουλος Σπύρος - Πάντειο Πανεπιστήμιο,
  20. Σάμαρης Νίκος - Πανεπισήμιο Πατρών,
  21. Σκορδούλης Κώστας - ΕΚΠΑ,
  22. Σωτήρης Παναγιώτης - Πανεπιστήμιο Αιγαίου,
  23. Τρακάδας Αντώνης, Παν/μιο Μακεδονίας, ΕΕΔΙΠ1, ρώσικη γλώσσα
  24. Χρύσης Αλέξανδρος - Πάντειο Πανεπιστήμιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου