Μια διαφήμιση-ντροπή, ένας ασύλληπτος ταξικός και σεξιστικός εμετός. Κάποιοι ανεκδιήγητοι "δημιουργοί" σε κάποια διαφημιστική αποφάσισαν ότι "αυτοί δεν είναι σερβιτόροι, δεν είναι μάγειρες, δεν είναι καμαριέρες, είναι ο στρατός σου" και κάποιοι ακόμα πιο ανεκδιήγητοι διευθυντές αποφάσισαν ότι αυτή η φεουδαρχική αισθητική μεσαίωνα εκφράζει αυτούς και την εταιρεία τους. Μάλιστα!
Ο ΟΤΕ μετέτρεψε τους εργάτες του ξενοδοχείου σε στρατό και τους οδηγούς κούριερ και φορτηγών σε ιππικό ιδιοκτησίας του εργοδότη. Και ο επιχειρηματίας, για το μονόλεπτο ρεσιτάλ νεοφιλελεύθερης βαρβαρότητας, είναι ...βασιλιάς. Πιστά στρατευμένα νιάτα, αγαθοί υπήκοοι, υπηρετήστε τον ωραίο και έξυπνο βασιλιά σας με το περιποιημένο, το "ψαγμένο" το μουσάκι του. Δουλέψτε σαν σκυλιά για τρεις κι εξήντα ώστε ο βασιλιάς - στρατηγός - καπιταλιστής να κολυμπήσει στα κέρδη. Αν χρειαστεί, σταθείτε στη σειρά έξω απ' το ξενοδοχείο - φρούριο για να τον υποδεχθείτε.
"Είναι ο στρατός σου". Το ακούω και το ξανακούω, και μου σηκώνεται η τρίχα κάγκελο. "Είναι ο στρατός σου"...
Και δεν είναι μόνο ο εργάτης και η εργάτρια που υποβιβάζονται σε άβουλα και πειθήνια όργανα του πετυχημένου σταρταπά. Δείτε και τις γυναίκες! Ο προσεκτικός θεατής θα παρατηρήσει ότι και οι τέσσερις (4) επιχειρηματίες που βλέπουμε στο τέλος είναι άντρες. Καμία γυναίκα! Για τον ΟΤΕ, οι γυναίκες κάνουν μόνο για καμαριέρες - να σφουγγαρίζουν και να γυαλίζουν ώστε ο άντρας - εργοδότης - αφέντης να μπορεί να κάνει επίδειξη των επιχειρηματικών του δεξιοτήτων. Ακόμα και στη μία και μόνη σκηνή όπου εμφανίζεται μια γυναίκα που δεν είναι καμαριέρα, την βλέπουμε στο πλάι ενός άντρα, χαμογελαστή με την κίτρινη τσαντούλα της, ενώ ο άντρας της (επιχειρηματίας, προφανώς) κάνει θερμή χειραψία με τον "βασιλιά" μας. Άντρας με άντρα η χειραψία, businessman με businessman, και η γυναίκα να κοιτάει το υπερπέραν.
Ελπίζω αυτή η αηδιαστική διαφήμιση, αυτό το σιχαμερό μνημείο ταξικότητας και πατριαρχίας, να αποσυρθεί άμεσα. Το στερεότυπο του εργάτη - στρατιώτη - υπηκόου ας το κρατήσουν οι διευθυντές για τον εαυτό τους. Η οθόνη της τηλεόρασης και οι συνειδήσεις των ανθρώπων καλό θα ήταν να μην μολύνονται απ' αυτό.
ηρ.οικ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου