Η τρίχα, τριχιά...
Να και η πρώτη δοκιμασία τής «δεύτερης φοράς Αριστεράς», τώρα από το πουθενά, με την αναπληρώτρια υπουργό Παιδείας κας Σίας Αναγνωστοπούλου, να δηλώνει απλώς πως, για να απαλλαγεί ένας μαθητής από το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία, αρκεί μια ενυπόγραφη δήλωση των γονιών του. Αναρωτιέμαι, τι περίεργο και ασεβές προς την Εκκλησία περιέχει αυτή η δήλωση; Μη κάνουμε την τρίχα τριχιά…
Θεωρώ πως αυτό το ζήτημα ήρθε στην επικαιρότητα με το ζόρι, για να απασχολήσει το ειδησάριο απάντων των ΜΜΕ και των διαδικτυακών μέσων. Και όλοι τώρα ομιλούν για Κράτος, Εκκλησία, θρήσκους και άθρησκους! Νιώθω πως, ο σεβάσμιος αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, βιάστηκε να εκφραστεί ενάντια και να επικαλεστεί το ελληνικό σύνταγμα, πως και καλά αναφέρεται με σαφήνεια περί της «υποχρέωσης» του μαθητή να παρακολουθεί το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία. Άκουσα στρατό από συνταγματολόγους που διαψεύδουν μια τέτοια συνταγματική «υποχρέωση», γιατί, απλούστατα, κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται…
Ο Αρχιεπίσκοπος άνοιξε τον ασκό τού Αιόλου, ενώ όλοι γνωρίζουμε πως εκκρεμεί (και υπερίπταται) εδώ και χρόνια μία ριζική θεσμική αλλαγή, αυτό που καθορίζουμε ως το οφειλόμενο διαχωρισμό μεταξύ Κράτους-Εκκλησίας. Εικάζω πως όσο έρχεται στην επιφάνεια το θέμα, τόσο περισσότερο καθιστά εύθραυστη την ισορροπία μεταξύ των δυο πόλων τής ελληνικής κοινωνίας. Η κυβέρνηση της παρούσας αριστεροδεξιάς, θα δυσκολευτεί πολύ να αντιμετωπίσει και να λύσει ένα τέτοιον γρίφο, για λόγους κυβερνητικής ισορροπίας, ανάμεσα σε άλλες αιτίες, με τον συγκυβερνήτη Καμμένο, του οποίου τα λαμπάκια θα αστράψουν όταν θα έρθει αντιμέτωπος με το δίλημμα, που θα του αμφισβητήσει τον θεϊκό πρωταγωνιστικό ρόλο τής Εκκλησίας! Δύσκολα τα πράγματα.
Φοβάμαι πως ο σεβάσμιος Ιεράρχης, μαζί με τον εκ Θεσσαλονίκης Άνθιμο (θυμηθείτε…) δεν θέλουν να παραδεχτούν μιαν άλλη σημαντική εξέλιξη της πολιτισμικής διαμόρφωσης στο σύγχρονο κόσμο. Οι μικρές και μεγάλες μεταναστεύσεις μέσα στην Ευρώπη, μέσα στην Ελλάδα, άλλαξαν άρδην, με ταχύτατους ρυθμούς, τις μίξεις των κοινωνιών, φέρνοντας στην επιφάνεια νέες δομές, νέα δεδομένα, νέες ανάγκες, νέο μίγμα πολυπολιτισμικών αναγκών. Το σύστημα της Παιδείας δεν θα μπορούσε να μείνει αδιάφορο, ως να μην συνέβαινε αυτή η κοσμοϊστορική αλλαγή! Η Εκκλησία τής Ελλάδος και κυρίως ο Αρχιεπίσκοπος, το γνωρίζει αυτό και συμμετέχει θετικά με τη μορφή πολλαπλών μορφών συμπαράστασης και ενεργειών (φιλοξενίας, συσσιτίων κλπ), στους μετανάστες.
Η Εκκλησία, με την αντίδρασή της στη λογικότατη πρόθεση απλούστευσης της διαδικασίας απαλλαγής από το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία τής επικράτειας, εμμένει στην υποχρεωτική παρακολούθηση μιας πίστης που σύμφωνα με το σύνταγμα, δεν είναι υποχρεωτική για τον κάθε πολίτη! Εξ’ άλλου, ο διαχωρισμός Εκκλησίας-Κράτους σε άλλες χώρες, ποτέ δεν χώρισε τους πολίτες σε πιστούς και άπιστους. Χρειάζεται ψυχραιμία λοιπόν και αποχή από προκαταλήψεις οι οποίες δεν οδηγούν παρά μόνο στην όξυνση των σχέσεων. Γνωρίζουμε, όλοι επαναλαμβάνω, πως ένα τέτοιο «ξεκαθάρισμα» Εκκλησίας-Κράτους, είναι πλέον «ιστορική ανάγκη» με διακριτό διαχωρισμό ευθυνών και υποχρεώσεων. Όταν ένας θεσμός εμπλέκεται στον άλλο, προκαλείται μια παρατεταμένη αγκύλωση που γεννά πρακτικές και πνευματικές προκαταλήψεις που δηλητηριάζουν τις σχέσεις και τις προοπτικές ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας. Δεν μπορώ να γνωρίζω μέχρι πού θα φτάσει αυτή η αντίθεση, τη στιγμή που ολόκληρη η προσοχή τής κοινωνίας μας, έχει στρέψει το ενδιαφέρον της όχι στο μάθημα των θρησκευτικών, αλλά στο ξεπέρασμα των τεράστιων οικονομικών, κοινωνικών και διαρθρωτικών προβλημάτων, τα οποία μαστίζουν τη χώρα και τους πολίτες της…
Νότης Μαυρουδής
28 / 9 / 2015
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου