Σελίδες

Σελίδες

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

η Sweet Charity Choir στο Κάρνεγκι Χολ




Η συναυλία της βρετανικής χορωδίας Sweet Charity Choir υπό τη διεύθυνση της Jenny Deacon, στην πιο εμβληματική αιθουσα μουσικής στον κόσμο το Κάρνεγκι Χολ, ήταν η αφορμή για το πρώτο ταξίδι μου στη Νέα Υόρκη. Όλα τελικά συνηγόρησαν ώστε το ταξίδι να γίνει ταξίδι ζωής και μιας ιδιαίτερης μουσικής εμπειρίας. Ποιός φιλόμουσος δεν ονειρεύεται να βρεθεί στο περίφημο Κάρνεγκι Χολ και ποιός καλλιτέχνης δεν θεωρεί ως επιστέγασμα της πορείας του την εμφάνισή του σε αυτό;

Το Κάρνεγκι Χολ ιδρύθηκε το 1891 από τον μεγιστάνα Άντριου Κάρνεγκι, μετανάστη από την Σκωτία. Καταλαμβάνει το οικοδομικό τετράγωνο της έβδομης Λεωφόρου μεταξύ 56ης και 57ης οδού. Είναι σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα William Burnet Tuthill σε ιταλικό στιλ Αναγέννησης με βαθύ κόκκινο τούβλο και έχει τρεις κύριες αίθουσες με άψογη ακουστική. Ξεκινώντας με Τσαϊκόφσκι το 1891, έχει φιλοξενήσει σχεδόν κάθε σημαντικό καλλιτέχνη, συνθέτη και ερμηνευτή από τότε. Στη σκηνή του έχουν ανέβει οι μεγάλοι της κλασικής μουσικής και της όπερας, όπως ο Γκούσταβ Μάλερ, ο Ισαάκ Στερν, ο Λέοναρντ Μπέρνσταϊν, η Μαρία Κάλλας, ενώ έχουν τραγουδήσει η Έλα Φιτζέραλντ, οι Μπιτλς, η Τζούντι Γκάρλαντ, η Λάιζα Μινέλι, ο Μπομπ Ντίλαν αλλά και οι δικοί μας Ξαρχάκος, Αρβανιτάκη, Φαραντούρη. Για πολλά χρόνια ήταν το σπίτι της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Νέας Υόρκης. Αυτή ακριβώς η παράδοση της παρουσίασης μόνο των «άριστων» έκανε το Κάρνεγκι Χολ σημαντικό κομμάτι της κουλτούρας της Νέας Υόρκης και το καθιέρωσε ως έναν από τους διασημότερους συναυλιακούς χώρους παγκοσμίως.


Η Sweet Charity Choir έδωσε εδώ μία συναυλία της οποίας όλα τα έσοδα θα πάνε σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Άλλωστε αυτή είναι και η θεμελιώδης αποστολή της. Δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 2017 από την Jenny Deacon σαν μια ευχή για τον καινούργιο χρόνο να προσφέρει βοήθεια στον κόσμο μέσω της μουσικής. Σήμερα η χορωδία αριθμεί 150 μέλη, άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, από τις περιοχές Dorset, Hampshire και Essex της Νότιας Αγγλίας, που κάτω από την μπακέτα της χαρισματικής Jenny Deacon, ερμηνεύοντας τραγούδια υψηλής αισθητικής, συμμετέχουν ενεργά στην αλληλεγγύη για τους συνανθρώπους μας.


Η Jenny Deacon είναι μια πολυσχιδής μουσική προσωπικότητα: επαγγελματίας τραγουδίστρια, συνθέτει, ενορχηστρώνει και διευθύνει ορχήστρες και χορωδίες. Αποτελεί μέρος του τρίο The Lounge Kittens, το οποίο έχει διακριθεί και έχει πάρει μέρος σε μεγάλα φεστιβάλ. Με τη Sweet Charity Choir, το Δεκέμβριο του 2017, κυκλοφόρησαν ένα μουσικό βίντεο της μεταγραφής για χορωδία του τραγουδιού «Come alive» των Foo Fighters, για το φιλανθρωπικό οργανισμό «Music Support UK» (οργανισμός που αφιερώνεται στους ανθρώπους της μουσικής βιομηχανίας και παρέχει υποστήριξη σε όσους πάσχουν από ψυχικές, συναισθηματικές και ψυχικές διαταραχές υγείας). «Θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή στο αδιαμφισβήτητο ζήτημα της κατάθλιψης και των προβλημάτων ψυχικής υγείας στο πλαίσιο της μουσικής βιομηχανίας, καθώς οι θάνατοι αυτοκτονίας αυξάνονται κάθε χρόνο», τονίζει η Deacon.


Ο ίδιος ο Dave Grohl, δημιουργός του τραγουδιού, είδε το βίντεο, το ενέκρινε και το μοιράστηκε σε όλες τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το βίντεο του «Come alive» έγινε viral και έξι μήνες αργότερα η Jenny έλαβε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον πρόεδρο της True North Presents Dr Roy Hayes, προσκαλώντας τη χορωδία Sweet Charity να εμφανιστεί στη Νέα Υόρκη στο Κάρνεγκι Χολ τον Ιούλιο του 2019.


Δεν ξέρω αν ήταν ο χώρος ή οι υπέροχες φωνές ή η ζεστή ανταπόκριση του κοινού ή τα πρόσωπα της χορωδίας που έλαμπαν. Πάντως έζησα μια μουσική βραδιά σπάνια και πρωτόγνωρη.


Η Jenny Deacon μετέγραψε και ενορχήστρωσε για χορωδία και μικρό μουσικό σύνολο τραγούδια των John Lennon, Paul McCartney, Frankie Valli, Stevie Wonder, George Michael, David Bowie, Jay-Z, Kurt Cobain, Dave Grohl, Katy Perry, Louis Armstrong και άλλων, αποδεικνύοντας το τεράστιο ταλέντο της.

Θα κλείσω με τα λόγια από δύο μέλη της χορωδίας, καθώς και με την ευχή να απολαύσουμε αυτή τη σπουδαία χορωδία στο Ηρώδειο.


Emma Wareham (χορωδία του Dorset): «Το τραγούδι είναι καλό για την ψυχή. Όταν τραγουδώ σε αυτή τη χορωδία είναι μία από τις μοναδικές στιγμές που δεν σκέφτομαι τίποτα άλλο.»


Beck Lombardi (χορωδία του Dorset): «Η μουσική μού έχει διδάξει υπομονή, πειθαρχία και ικανότητα προσαρμογής. Πάνω απ’ όλα, με διδάσκει ότι ανεξάρτητα από το πού προερχόμαστε, μπορούμε όλοι να βρούμε ένα κοινό έδαφος.»


Λιάνα Μαλανδρενιώτη

21 Ιουλίου 2019, Η ΕΠΟΧΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου