Σελίδες

Σελίδες

Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Σάτυροι - Σολ Γαλλία Τσάμικο







(Κείμενο: Από το κανάλι του συγκροτήματος στο Soundcloud)



ΣΟΛ ΓΑΛΛΙΑ ΤΣΑΜΙΚΟ

Το album που δεν κρατάτε στα χέρια σας ηχογραφήθηκε στο studio Gizzmo με ηχολήπτη τον Δημήτρη Δρακόπουλο (ο οποίος επίσης επιμελήθηκε τη μίξη και το mastering) από το Νοέμβριο του 2012 μέχρι και τον Ιούλιο του 2013. Οχταμηνίτικο βγήκε!

Ξεκίνησε να κυκλοφορεί ηλεκτρονικά στις 6 Ιουλίου, ανήμερα το Αγίου Σατύρου και μπορεί όποιος θέλει να το κατεβάσει δωρεάν. Υπο μορφή cd κυκλοφορεί χέρι με χέρι. Η σειρά των τραγουδιών είναι αλφαβητική!

Η αρχική σύνθεση των τραγουδιών ανήκει σε μέλη των Σατύρων. Η τελική μορφή, η ενορχήστρωση και η παραγωγή ανήκει σε όλο το συγκρότημα. Οι στίχοι προέρχονται κατα κύριο λόγο από έλληνες ποιητές του 19ου αιώνα και όχι μόνο.

Την εκτέλεση των ασμάτων (στα 6 μέτρα) ανέλαβαν οι Σάτυροι:
*Ζεύξιππος Μερμίγκης: Σοπράνο & άλτο σαξόφωνο, φλάουτο, φυσαρμόνικα, νέυ, μπαγλαμά, γιουκαλίλι, τραγούδι & φωνητικά (4,6,10)
*Λύσιππος Μιχαηλίδης: Ηλεκτρικές & ακουστικές κιθάρες, τραγούδι (1,3,5,6,9), φωνητικά (6,8,10)
*Γιώργος, κύριος (ο): Τύμπανα, πεθερά (6)
*Δρ. Jorje: Πλήκτρα, synth, μελλόντικα
*Αstrabόγιανος: Ηλεκτρικό μπάσσο
*Αγγελική Παιδίσκη: Τραγούδι, φωνητικά








1. Αλήτης (μουσική Κώστας Μιχαηλίδης, ποίηση Τεύκρος Ανθίας) Το ποίημα πρωτοδημοσιεύτηκε στη συλλογή "Τα σφυρίγματα του αλήτη" (1929) με τίτλο "Επίλογος". Τεύκρος Ανθίας είναι ένα από τα πολλά ψευδώνυμα που χρησιμοποίησε ο Κύπριος ποιητής Ανδρέας Παύλος Χατζημηνάς (1903-1968).

2. Αναπνοή (μουσική Κώστας Μιχαηλίδης, στίχοι Μιχάλης Σταυράκης) Ο στιχουργός γεννήθηκε στην Κρήτη το 1982. Ζεί και βασιλεύει ασκώντας το μορότερον των επαγγελμάτων ως διδάσκαλος!

3. Βαλσάκι [Τα δώρα του τραγουδιστή] (μουσική Κώστας Μιχαηλίδης, ποίηση Γεώργιος Τσοκόπουλος) Ο Γεώργιος Τσοκόπουλος (1871-1923) υπήρξε δημοσιογράφος, θεατρικός συγγραφέας και πεζογράφος. Κάποια ποιήματά του είδαν το φως της δημοσιότητας σποραδικά σε περιοδικές εκδόσεις της εποχής.

4. Γόπες [του ουρανού] (μουσική Γιάνος Strab & Γιώργος Τακούδης, στίχοι Ναούμ Θεοδοσιάδης) Ο στιχουργός γεννήθηκε τον αιώνα που μας πέρασε στην Πεντάπολη Σερρών και ζεί (και φυσικά βασιλεύει) στα Τρίκαλα. Είναι συγγραφέας των βιβλίων "Μάγισσες", "Ξωτικά", "Δράκοι και μονόκεροι", "Τόλκιν". Έχει μεταφράσει πολλά έργα και έχει τιμηθεί με το πρώτο βραβείο διηγήματος από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών (ΠΕΛ) για το διήγημα του "Γρήγορες σαν τον άνεμο".

5. Θερμαστής (μουσική Γιάννης Μερμίγκης & Κώστας Μιχαηλίδης, ποίηση Γιάννης Σκαρίμπας) Ο ορισμός της λέξης ΛΟΓΟΤΕΧΝΗΣ άκουγε στο όνομα Γιάννης Σκαρίμπας (1893-1984). Το απόσπασμα που ηχεί στην εισαγωγή δεν είναι άλλο από τον "Θερμαστή" του Γιώργου Μπάτη που φωνογραφήθηκε το 1934.

6. Η μάνα η Φόνισσα (μουσική Κλέαρχος Χαλούλος, στίχοι Δημοτικό) Συνθέτης του τραγουδιού είναι ο αρχικός μπασίστας του συγκροτήματος. Scratches έπαιξε ο Δημήτρης Δρακόπουλος.

7. Νομοσχέδιο (μουσική Κλέαρχος Χαλούλος, ποίηση Γεώργιος Σουρής) Το ποίημα δημοσιεύτηκε το Μάιο του 1886 στην εφημερίδα "Ο Ρωμηός" που εξέδιδε ο ποιητής (1853-1919). Αναφέρεται σε νομοσχέδιο που υπέβαλε την εποχή αυτή ο Χ. Τρικούπης ωστε να περιορίσει τον αριθμό των βουλευτών ανά ευρεία νομαρχιακή εκλογική περιφέρεια με σκοπό να μειωθούν οι ρουσφετολόγοι
βουλευτές που βασίζονταν στις ψήφους των στενών ορίων της επαρχίας τους.

8. Ομίχλη (μουσική Κώστας Μιχαηλίδης, ποίηση Κωνσταντίνος Χατζόπουλος) Το ποίημα ανήκει στην τελευταία συλλογή του ποιητή (1868-1920) "Βραδινοί Θρύλοι" του 1920 με τίτλο "Ο θρύλος της ομίχλης". Η σειρά των στίχων έχει αλλαχτεί σε κάποια σημεία ώστε να προσαρμόζεται στις ανάγκες της σύνθεσης. Ας μας συγχωρήσει ο ποιητής από εκεί που βρίσκεται!

9. Τσέλιγκας (μουσική Κώστας Μιχαηλίδης, ποίηση Κώστας Κρυστάλλης) Ο ποιητής (1868-1894) γεννήθηκε στο Συρράκο των Ιωαννίνων με το επίθετο Κρουστάλλης. Το άλλαξε αφού κατέβηκε στην Αθήνα διωκόμενος από τους Τούρκους. Το ποίημα πρωτοδημοσιεύτηκε στη συλλογή "Ο τραγουδιστής του χωριού και της στάνης" [1893] με τίτλο "Ήθελα να 'μουν τσέλιγκας". Ο ποιητής πέθανε στα Ιωάννινα από φυματίωση. Ήταν μόλις 24 ετών.

10. Φρενοκομείο (μουσική Κώστας Μιχαηλίδης, ποίηση Γεώργιος Σουρής) Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα που εξέδιδε ο ποιητής το 1884, σχολιάζοντας με αυτό τον τρόπο τη δωρεά του Χιώτη Ζωρζή ΔρομοΚαΐτη για τη δημιουργία του πρώτου τρελοκομείου στην Ελλάδα. Η μουσική του ρεφρέν ανήκει στο παραδοσιακό νησιώτικο "Ντάρι ντάρι", ενώ σαφείς είναι οι αναφορές στο Phantom of the Opera του Andrew Lloyd Webber. Η φράση από τις "Περασμένες μου αγάπες" του Μανώλη Χιώτη ηχεί μάλλον συνειρμικά!

11. Φρόσω (μουσική Γιάννης Μερμίγκης)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου