Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

«Το Καμπαρέ των Ζώων» του Γιώργη Χριστοδούλου



 



Το Καμπαρέ των Ζώων


Γιώργης Χριστοδούλου



συμμετέχουν: Σαβίνα Γιαννάτου, Αργύρης Μπακιρτζής, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μαριώ, Δημήτρης Μυστακίδης, Βασίλης Νικολαΐδης, Manouchedrome & o Διογένης Δασκάλου




Ο Γιώργης Χριστοδούλου -σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μάρτης- παρουσιάζει το πρώτο του βιβλίο-cd για παιδιά. Φαντάζεται πώς θα ήταν, άραγε, ένα παιδικό καμπαρέ και παραδίδει με χαριτωμένο και μελωδικό τρόπο, μαθήματα φυσικής ιστορίας μετά μουσικής.

Ο παπαγάλος, η πεταλούδα, ο σκαντζόχοιρος και οι υπόλοιποι κάτοικοι του δάσους ανακαλύπτουν τυχαία ένα ξεχασμένο καμπαρέ και αναλαμβάνουν ρόλους ηθοποιών, παρουσιάζοντας ο καθένας το νούμερό του.

Ανάλογα με τη συμπεριφορά, το μέγεθος αλλά και τη γεωγραφική του θέση, κάθε ζώο επιλέγει διαφορετικό είδος μουσικής και έτσι, ακούγονται από μπολέρο και βαλς μέχρι χασάπικα που μιλούν με απρόβλεπτα διασκεδαστικό τρόπο για το ζωικό βασίλειο και μαθαίνουν στα παιδιά τα γνωρίσματα, τον χαρακτήρα και τις συνήθειες των ζώων και των εντόμων.

Το άλμπουμ περιλαμβάνει μία ιστορία και 13 τραγούδια με εξαιρετικούς καλεσμένους ερμηνευτές και μουσικούς,

Καλεσμένοι του Γιώργη στο “Καμπαρέ”, είναι οι Σαβίνα Γιαννάτου, Αργύρης Μπακιρτζής, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Μαριώ, Δημήτρης Μυστακίδης, Βασίλης Νικολαΐδης, οι Manouchedrome και ο Διογένης Δασκάλου σε ρόλο αφηγητή.

Η μουσική όλων των τραγουδιών γράφτηκε από τον Γιώργη σε στίχους του ταλαντούχου πρωτοεμφανιζόμενου Αριστείδη Μάραντου.

Τις εικόνες φιλοτέχνησε ο Ντίνος Ξύγκας.

Η ταυτόχρονη ηχογράφηση έγινε στα Studio Soundflakes από τον Νίκο Παπαδόπουλο.

Έπαιξαν οι μουσικοί :

Χάρης Σταυρακάκης, πιάνο - ακορντεόν
Κώστας Σηφάκης / Κώστας Κλάγκος - κοντραμπάσο
Θάνος Κολοκυθάς - ακουστική κιθάρα
Claude Azizaj - τύμπανα
Alfred Ruci - φλάουτο
Θανάσης Αρχανιώτης - κρουστά

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μάρτης

Νεοκλής Νεοφυτίδης - Ηλέκτρα - (Γ. Καγιαλίκος - Δ. Λέντζος)






Δελτίο τύπου


Νεοκλής Νεοφυτίδης


Ηλέκτρα


Μουσική: Γιώργος Καγιαλίκος

Στίχοι: Δημήτρης Λέντζος




Μια ιδιαίτερη μουσική συνάντηση - ένα τραγούδι έκπληξη! 


Ο Γιώργος Καγιαλίκος και ο Δημήτρης Λέντζος επιλέγουν έναν δημιουργό για να ερμηνεύσει το νέο τους τραγούδι με τίτλο «Ηλέκτρα». Ο Νεοκλής Νεοφυτίδης, ένας από τους πλέον ταλαντούχους συνθέτες, πιανίστες και ενορχηστρωτές της γενιάς του, αναδεικνύει με την αισθαντική του φωνή τη μελωδία και τον στίχο του τραγουδιού, παίζοντας ο ίδιος πιάνο.


Η «Ηλέκτρα» θα συμπεριληφθεί στο νέο άλμπουμ του Γιώργου Καγιαλίκου  και του Δημήτρη Λέντζου που θα κυκλοφορήσει σύντομα από τον Μετρονόμο.

 
Τίτλος: Ηλέκτρα
Μουσική: Γιώργος Καγιαλίκος
Στίχοι: Δημήτρης Λέντζος
Ερμηνεία: Nεοκλής Νεοφυτίδης
Εταιρεία: Μετρονόμος (2021)
Ηχοληψία - Μίξη - Mastering: Κώστας Παρίσσης, Studio Praxis
Κάμερα - Μοντάζ: Γιώργος Σπανός




Δέκα αιώνες κι όλο λιώνει το κερί
παλιό εικόνισμα που σώθηκε στο φως του
δίχως ν' αλλάξουν μας αλλάξαν οι καιροί
τσιγάρο που ' σβησε στα χείλη του αρρώστου
 
Βαθύ σκοτάδι στο δωμάτιο πηχτό
που το χαράζει η λευκή η νυχτερίδα
ουρλιάζουν πάλι τα δελτία στις οχτώ
μες στην καρδιά σου να σκοτώσουν μια πατρίδα
 
Φρούδες ελπίδες και τα όνειρα φτηνά
γενιές κι οράματα μπροστά στις αυταπάτες
κοπάδια λύκοι τριγυρνάνε στα στενά
οι αναμάρτητοι με τους μαχαιροβγάλτες
 
Και συ Ηλέκτρα που ' χω χρόνια να σε δω
με τα μπουλούκια τριγυρνάς στην επαρχία
όλα είναι εντάξει και παράξενα εδώ
σε μια αλλόκοτη που βράζει ησυχία

Ο Δημήτρης Μαραμής συνθέτει δύο νέα έργα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση


Δελτίο τύπου


Τα δύο νέα μουσικά έργα του Δημήτρη Μαραμή, η λαϊκή όπερα «Καπετάν Μιχάλης», βασισμένη στο εμβληματικό μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη, και το λαϊκό ορατόριο «Παλιγγενεσία», θα αποτελέσουν τα κεντρικά δρώμενα της Περιφέρειας Κρήτης και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αντίστοιχα, για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.


«Καπετάν Μιχάλης»


Στη σύγχρονη λαϊκή όπερα «Καπετάν Μιχάλης», ανάθεση της Περιφέρειας Κρήτης, ο συνθέτης ταυτίζεται με το όραμα της Κρήτης, που είναι ο αγώνας του ανθρώπου για την ελευθερία.

Με αυτό το πρωτότυπο, οικουμενικό έργο που συνθέτει ο Δημήτρης Μαραμής στη φόρμα του μουσικού θεάτρου, επιδεικνύοντας βαθιά γνώση και σεβασμό στην κρητική γραμματεία, ιστορία και παράδοση, με την οποία καταπιάνεται χρόνια τώρα, έρχεται ν’ αναδείξει σημαντικές πτυχές του επικού μυθιστορήματος του Καζαντζάκη: το αιώνιο πάθος των Κρητικών για την ελευθερία, την αγωνία και το μαρτύριο του απαγορευμένου έρωτα, το πάλεμα της ψυχής του ανθρώπου για το δίκαιο, για την τιμή, για τους προγόνους, για την επανάσταση, για τη ζωή και τον θάνατο.

 

Το λιμπρέτο, το οποίο υπογράφει ο συνθέτης, στηρίζεται στο πρωτότυπο κείμενο του συγγραφέα, ενώ οι στίχοι των χορικών ανήκουν στον ποιητή Σωτήρη Τριβιζά. Τη σκηνοθεσία της λαϊκής όπερας υπογράφει η Έφη Θεοδώρου, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης. 

 

Συμμετέχει η  Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου ΣΟΝΚΔΗ, υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου μαέστρου Μίλτου Λογιάδη.

 

Το έργο απαρτίζεται από καταξιωμένους ερμηνευτές από το χώρο του λυρικού θεάτρου και του έντεχνου τραγουδιού: Τάσος Αποστόλου, Χάρης Ανδριανός, Θοδωρής Βουτσικάκης, Fide Köksal, Χριστίνα Μαξούρη, Αγγελική Τουμπανάκη, Βασίλης Δημακόπουλος, Νίκος Ζιάζιαρης, Ιωάννης Κοντέλλης, Χρήστος Ραμμόπουλος, Μαρίνος Ταρνανάς, ενώ με τη σειρά τους πλαισιώνονται δημιουργικά από σημαντικούς συντελεστές, όπως: Εύα Μανιδάκη (σκηνικά), Άγγελος Μέντης (κοστούμια), Τάσος Καραχάλιος (κινησιολογία) και Νίκος Βλασόπουλος (φωτισμοί). Συμμετέχει ως σολίστ ο Στέλιος Πετράκης στη λύρα.

 

Το έργο αποτελεί μια πρωτοβουλία της  Περιφέρειας Κρήτης, σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης και σε συνεργασία με τους Δήμους Ηρακλείου, Χανίων, Ρεθύμνου, Αγ. Νικολάου, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

 

Το έργο θα παρουσιαστεί τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο 2021 στους τέσσερις Δήμους της Κρήτης και τον Οκτώβριο στο Ηρώδειο.











«Παλιγγενεσία»

 

Το λαϊκό Ορατόριο «Παλιγγενεσία», ανάθεση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο συνθέτη Δημήτρη Μαραμή,  ερμηνεύουν ο Κώστας ΜακεδόναςΓρηγόρης Βαλτινός και το φωνητικό σύνολο «8tetto» με τη συμμετοχή μουσικού συνόλου υπό τη διεύθυνση του συνθέτη.


Επί σκηνής εξελίσσεται ένα σύγχρονο μουσικό δράμα. Ο τραγουδιστής ως λαϊκός αοιδός, ο ηθοποιός ως τραγικός ήρωας, οχτώ φωνές όπως ο «χορός» της αρχαίας τραγωδίας μεταφέρουν την αισθηματική περιπέτεια και το οικουμενικό πάθος για την ελευθερία. Στη νέα, πρωτότυπη μελοποίηση του συνθέτη θα ερμηνευθούν εμβληματικά ποιητικά έργα εμπνευσμένα από την Επανάσταση όπως ο «Θούριος» του Ρήγα, μέρη από τον «Ύμνο εις την Ελευθερία» του Διονύσιου Σολωμού, την «Ωδή στον Ιερό Λόχο» του Ανδρέα Κάλβου, ποιητικά κείμενα των Αρ. Βαλαωρίτη, Κ.Γ. Καρυωτάκη και ποιητών της γενιάς του ’70 και του ’80.


Ανάμεσα στα μέρη του μελοποιημένου λόγου θα παρεμβαίνει, με κινηματογραφικό τρόπο, ροή κινούμενων γραφικών (graphic motion), τα οποία θα συμπληρώνουν το μουσικό δρώμενο ως ένα επιγραμματικού χαρακτήρα ιστορικό ντοκιμαντέρ των σημαντικότερων γεγονότων της Επανάστασης στη Ρούμελη.


Οι ερμηνευτές του έργου πλαισιώνονται δημιουργικά από σημαντικούς συντελεστές, όπως: Μαργαρίτα Τρίκκα (κινησιολογία), Χριστόφορος Μπρέλλης (graphic motion), Μάτα Κατσούλη (μουσική διδασκαλία), Μαριέττα Παυλάκη (φωτισμοί), Ρούλα Λιανού (make up artist), Κωνσταντίνος Κολιούσης (hair stylist).

 

Το δρώμενο θα παρουσιαστεί σε ανοιχτούς χώρους της Στερεάς Ελλάδας την περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου 2021.


Τα δύο νέα μουσικά έργα θα συνεχίσουν το ταξίδι τους σε όλη την Ελλάδα σε οργάνωση & εκτέλεση παραγωγής της πολιτιστικής εταιρείας Tεχνότροπον - Artway.






Δώρος Δημοσθένους - Λύκε, λύκε είσαι εδώ; (Γιώργος Σταυριανός)

 






ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΣ

Λύκε, λύκε είσαι εδώ;

ΔΩΡΟΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΟΥΣ
 

Ο Γιώργος Σταυριανός λίγο πριν την κυκλοφορία της νέας του δισκογραφικής δουλειάς με τίτλο «Λύκε, λύκε είσαι εδώ;», παρουσιάζει το ομώνυμο τραγούδι, σε στίχους του ίδιου, που ερμηνεύει ο Δώρος Δημοσθένους.

Το άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει από τον Μετρονόμο, περιλαμβάνει 6 τραγούδια και 6 ορχηστρικά θέματα. Τους στίχους των τραγουδιών υπογράφουν, εκτός από τον ίδιο τον συνθέτη, ο Μάκης Τσίτας, ο Πάνος Μπούσαλης και ο Κωνσταντίνος Μπουδάτσος.

Τα τραγούδια ερμηνεύουν ο Βασίλης Γισδάκης, ο Δώρος Δημοσθένους, ο Παντελής Θαλασσινός και ο Πάνος Μπούσαλης. 
 
Τίτλος: Λύκε, λύκε είσαι εδώ;
Μουσική - στίχοι: Γιώργος Σταυριανός
Ερμηνεία: Δώρος Δημοσθένους
Από το άλμπουμ «Λύκε, λύκε είσαι εδώ;»
Εταιρεία: Μετρονόμος (2021)
 
Κιθάρες, μπάσο, πλήκτρα, προγραμματισμός, ενορχήστρωση: Κώστας Παρίσσης
Artwork εξωφύλλου: Πέτρος Παράσχης

Σύντομα, ολόκληρο το άλμπουμ «Λύκε, λύκε είσαι εδώ;» στα ψηφιακά καταστήματα και τις streaming υπηρεσίες



Φυλακισμένη η χαρά μεσ' τον Παράδεισο
Και η γη μονάχη της να τρέχει μεσ' την άβυσσο
Έχει γυρίσματα ο καιρός και ας μας γέλασε
Θα πούμε μπόρα ήταν έφυγε και πέρασε
 
Αναβοσβήνουνε τα φώτα στην Ανάβυσσο
Μα το παιχνίδι ήταν κι είναι πάντα άνισο
Με τον καιρό να τρέχει ολόισια στο χαμό του
Μαζί κι εγώ και ας μην είμαι στο πλευρό του
 
Άδεια σπίτια, άδειες πολυθρόνες
Άδεια κι η αγάπη που σιωπά
Και κρυμμένοι σε βαρείς χειμώνες
Οι αστέρες δεν φωτίζουν πια
 
Κρυμμένο έχω έναν άσσο στο μανίκι μου
Μα εγώ προσμένω την καινούρια καταδίκη μου
Από κριτές και δικαστές που δεν εγνώρισα
Μπορεί και φίλοι να 'ταν και τους παραγνώρισα
 
Αραδιασμένη η ζωή μέσα στην κόλαση
Άδικα ψάχνει μεσ' την έρημο μια όαση
Γύρω καπνοί και αιωρούμενες παγίδες
Και 'γω να ψάχνω για ανύπαρκτες πατρίδες
 
Λύκε, λύκε είσαι εδώ;
Παίρνω τη μαγκούρα μου και σας κυνηγώ
Παραμύθι παιδικό
Μόνο που ο λύκος ήταν πάντα εδώ

Σάββατο 15 Μαΐου 2021

Ρεβάνς & Ρίτα Αντωνοπούλου - Μια μάνα






Δελτίο τύπου


Οι Ρεβάνς μας παρουσιάζουν το καινούργιο τους τραγούδι «Μια μάνα» με τη συμμετοχή της εξαιρετικής Ρίτας Αντωνοπούλου. Το τραγούδι «Μια μάνα» περιέχεται στο νέο τους album με τίτλο "Τσάι στο Παλέρμο".

Η έννοια της Μάνας βρίσκει σύμβολο στο πρόσωπο της Μάγδας Φύσσα και φτάνει μέχρι τις μανάδες του Διστόμου, της Κανδάνου και του Χορτιάτη που σφαγιάστηκαν μαζί με τα παιδιά τους, από τους ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Η Μάνα δεν επιθυμεί δικαίωση, διότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Επιθυμεί τη μνήμη και τον αγώνα. Στέκεται έξω από τη σπηλιά του τέρατος με έναν αναμμένο δαυλό στο χέρι, μας δείχνει τον τρόπο και γίνεται Μάνα όλων των μανάδων και όλων των παιδιών του κόσμου.

Με τη Μάγδα λοιπόν, με τις μέλισσες, με τη μνημοσύνη, με τη Μάνα.


ΣΤΙΧΟΙ

Μια μάνα κλαίει για φως σαρώνεται στο χρόνο
τα μάτια της καπνός κοιτά το δολοφόνο,

τη μια στιγμή βουβός την άλλη λιμασμένος,
σα γνώριμος παλιός κι από καιρούς φερμένος.

Τον έμαθε καλά στου Δίστομου τα μέρη
κουκούλα να φορά να δείχνει με το χέρι.

Μια μάνα δεν ξεχνά και κάθε αυγή ψηλώνει
κι απλώνει σα σκιά εκεί που η γη τελειώνει.

Το χέρι του φονιά δεν ξέρει να φιλιώνει
μηδέ να πολεμά μα ξέρει να σκοτώνει,

ντυμένος με πατρόν κι από χαρτί φτιαγμένος
γυρνά στο παρελθόν θλιβός κι υποταγμένος.

Στην Κάνδανο φωτιά,στο φούρνο στο Χορτιάτη,
τον είδα να περνά με μίσος και με άχτι,

μια μάνα ξαγρυπνά και πίνει τον καφέ της
στο σπίτι μου γυρνά και σπάει ο καθρέφτης.

Ο κόσμος προσπερνά αδιάφορος και μόνος
και όσο λησμονά ξυπνάει ο δολοφόνος,

μια μάνα δεν ξεχνά και λίγο πριν να φύγει
θα κάψει τη σπηλιά που ζει το μαύρο φίδι.

Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Η ταινία NORA TETTTIX διαδικτυακά στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά






Φίλες και φίλοι, αγάπες, όλοι εσείς,


Σας γράφω για να σας παρουσιάσω με μεγάλη χαρά μια καινούργια δουλειά των ΤΕΤΤΤΙΞ, που κάνει πρεμιέρα αύριο βράδυ.


Πρόκειται για τη μουσική ταινία NORA TETTTIX (~60'), σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Σαμαρά και Δάφνης Χαιρετάκη, όπου η ζωντανή μουσική πράξη ενώνεται αξεδιάλυτα με τη μυθοπλασία. Είναι η δική μας απάντηση στον εγκλεισμό και την αναστολή των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων όλη αυτή την περίδο, μια ταινία γιά τον εκλεισμό, μέσα στον εγκλεισμό. Και παράλληλα μια χειρονομία αγάπης προς τον Γιάννη Χρήστου, που πέρσι συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από τον τραγικό του θάνατο.


Η ταινία περιλαμβάνει πλήρεις εκτελέσεις τεσσάρων μουσικών έργων από τους ΤΕΤΤΤΙΞ:


Θανάσης Δεληγιάννης, Εμμένη
Γιάννης Χρήστου, 6 τραγούδια σε ποίηση Τ.Σ. Έλιοτ (ενορχηστρωμένα από μένα και τραγουδισμένα από ροκ τραγουδιστή)
Μιχάλης Παρασκάκης, Άμετρο Πρελούδιο
Γιάννης Χρήστου, Αναπαράστασις Ι «ο Βαρύτονος»


Η NORA TETTTIX θα προβληθεί 8 φορές δωρεάν στο πλαίσιο του éαρ fέστιβαλ από το κανάλι του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά στο youtube: 13, 14, 15, 16 και 19, 20, 21, 22 Μαΐου, στις 21:00.




Μη τη χάσετε!


Νίκος Ιωακείμ

Ο Κώστας Λεμονίδης κερνάει “Lemon Pie”

 




Δελτίο τύπου


Ο Κώστας Λεμονίδης καταφέρνει να βρει την ιδανική συνταγή για μια ασυνήθιστη “Lemon Pie”, που συνδυάζει ήχους της δεκαετίας του ’60 με σημερινές μουσικές αναφορές!


Ένα spaghetti soundtrack που ντύνει μια «διαστημική» ιστορία αγάπης μέσα από το χιουμοριστικό video clip που επιμελήθηκε η Κατερίνα Κυρμιζή.


Το κομμάτι “Lemon Pie” περιλαμβάνεται στο ορχηστρικό project του Κώστα Λεμονίδη ”Soul Lament”, το οποίο έχει αποσπάσει εξαιρετικές κριτικές, κυκλοφορεί σε βινύλιο και είναι διαθέσιμο σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.

ΒΑΡΔΑ ΦΟΥΡΝΕΛΟ από τους ΧΑΪΝΗΔΕΣ




Σημείωμα του Χαΐνη Δημήτρη Αποστολάκη


Θεωρώ τον εαυτό μου κορνιζά. Η λέξη τραγουδοποιός μου φέρνει απέραντη θλίψη και δυσφορία. Σαν να λένε έναν αρχιτέκτονα κουζινοποιό ή τουαλετοποιό. Ως εκ τούτου θα ήθελα να επισημάνω στους αγαπητούς ακροατές ότι:

Κανένα τραγούδι δεν είναι αντιπροσωπευτικό της εργασίας μας (μουσικά, στιχουργικά, ενορχηστρωτικά). Η κατανόηση του τραγουδιού  που ακούτε είναι εφικτή, ΜΟΝΟ αν αφουγκραστείτε και τους δυο δίσκους και στοχαστείτε πάνω στο βιβλίο. Αν και δεν κοιμούμαι κάθε βράδυ με τα 'Πολιτικά' του Αριστοτέλη: "Αναιρουμένου του όλου ουκ έσται πους ουδέ χείρ".

Καλή ακρόαση και ανάγνωση.

Χαΐνης Δ. Αποστολάκης


Link για την προπαραγγελία της νέας εργασίας των Χαΐνηδων: https://www.kastaniotis.com/book/978-960-03-6886-4





Χωρίς Ρεφρέν - Προτροπές




Μουσική: Κ.Μουγιάκος

Ποίηση: Νίκος Γεωργόπουλος

- Ερμηνεία, κλασσική/ακουστική κιθάρα: Κώστας Μουγιάκος - Ακορντεόν: Γιώργος Δούλγερης - Μίξη/mastering: Πάρης Παρασίδης - Πίνακας: Quiebro (Pejac, 2013)
* Το ποίημα "Προτροπές" ανήκει στην ποιητική συλλογή του Ν.Γεωργόπουλου, "Δεμένα σώματα" (Εκδόσεις ΑΩ, 2019)


Προτροπές

Να σκάβεις με νύχια τη νύχτα βαθιά αστέρια ν’ ανάβεις που σβήνουν στα χέρια να πιάνεις τη μαύρη φωτιά να σμίγεις ανάσες π’ αφήνουν! Να φτιάχνεις δεμάτια μ’ αχτίνες καυτές τους ήλιους να πιάνεις μ’ απόχη από τους ανέμους να κλέβεις ριπές να σκίζεις το κύμα στη κόχη. Να μπεις σε καρδιές που δεν είν’ ανοιχτές με μάγια δεμένες να λύσεις βαριές αλυσίδες που σέρνουν ντροπές να σπάσεις κι ελπίδα ν’ αφήσεις. Να ανέβεις ψηλά στου αετού τη φωλιά τους φόβους σου εκεί να γκρεμίσεις να βγάλεις φτερούγες να φύγεις μακριά
και πίσω ποτέ μη γυρίσεις



Ο Νίκος Γεωργόπουλος γεννήθηκε στη Πάτρα το 1966 όπου και μεγάλωσε στις λαϊκές της γειτονιές. Δουλεύοντας από μικρό παιδί, τελείωσε το Νυχτερινό Λύκειο συμμετέχοντας στο εργατικό και μαθητικό κίνημα, σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και μετά τον στρατό μπάρκαρε σε πλοία του εμπορικού ναυτικού όπου και εργάστηκε ως Οικονομικός Αξιωματικός. Σήμερα ζει στην Αθήνα παντρεμένος με την ποιήτρια Σοφία Κολοτούρου και εργάζεται στο χώρο της Πληροφορικής. Η αγάπη του για τα γράμματα και η ενθάρρυνση της Σοφίας έχουν αποδώσει μέχρι στιγμής δυο ποιητικές συλλογές («Τα αγαθά κόποις φλέγονται, 2015 », «Δεμένα Σώματα, 2019») και ένα μικρό διήγημα με αναφορά στη Πόλυ Πάνου («Η φαλτσέτα και η τραγουδίστρια») που δημοσιεύτηκε στο λογοτεχνικό περιοδικό «Εμβόλιμον» το 2015. Ποιήματά του έχουν επίσης δημοσιευτεί κατά καιρούς σε ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, με πρόσφατη δημοσίευση (2021) νέων ποιημάτων στο λογοτεχνικό περιοδικό «Το Κοράλλι».  Επίσης το 2012 έτυχε της τιμής δυο ποιήματά του («Ανυπότακτα στοιχειά» και «Πτώση») να μελοποιηθούν από τον B.DFoxmoor των Active Member («Gaba», 2012).   

Δευτέρα 10 Μαΐου 2021

Ο Γιώργος Μονεμβασίτης απόψε στο Μονόγραμμα




ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ - ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΤΗΣ
(κριτικός & ιστορικός μουσικής, πολιτικός μηχανικός)
προβολή: Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 - ΕΡΤ2 - 20:00

Ο συγγραφέας, δημοσιογράφος κριτικός και ιστορικός μουσικής, Γιώργος Μονεμβασίτης που δηλώνει «εσχάτως και …καλλιεργητής» αυτοβιογραφείται στο Μονόγραμμα.

Γεννήθηκε το 1947 στο Γύθειο, το πρώτο αγόρι σε μια οικογένεια με άλλα δυο κορίτσια. Μεγάλωσε στο Γύθειο στους απόηχους της εποχής του Τζοκόντο Μορέττι, Ιταλού μαέστρου που είχε εγκατασταθεί εκεί. Η μητέρα Ελένη έπαιζε μαντολίνο, ο πατέρας Βάσος Μονεμβασίτης βιολί.

Μικρός ακόμα, εκτός από μέλος της βυζαντινής χορωδίας της Αγίας Τριάδας, έψελνε στο δεξί ψαλτήρι με πρωτοψάλτη τον Θόδωρο Σκάντζικα.

Σπούδασε στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Από την πρώτη στιγμή των σπουδών μου στο ΕΜΠ έγινε μέλος της Μικτής Χορωδίας του Ιδρύματος καθώς και σολίστ κλασικής κιθάρας στις εκδηλώσεις της. Ήδη από τη στρατιωτική του θητεία (1970-72) άρχισε να εκπονεί στατικές μελέτες οικοδομικών και συγκοινωνιακών έργων, κάτι οποίο έκανε ανελλειπώς μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 2008.

Είναι καλός στη μουσική, στα μαθηματικά και στις ξένες γλώσσες «Ευεξήγητο, λέει, γιατί όλα αυτά βασίζονται στα σύμβολα· και όποιος έχει ευχέρεια σε ένα, έχει και στα άλλα. Αρκεί βεβαίως να το ανακαλύψει και να το καλλιεργήσει».

Την πολυδιάστατη προσωπικότητά του δίνουν ο «Επίλογος» και τα «Μουσικά Ημερολόγια» (από το συγγραφικό του έργο) καθώς και η συνεργασία του με περιοδικά και εφημερίδες όπως Ποπ και Ροκ, TaR, Ελευθεροτυπία, Δίφωνο, Echo-Artis, BHMAgazino, ΒΗΜΑ-Βιβλίο, Μετρονόμος.

Συνεργάστηκε με την Ορχήστρα των Χρωμάτων. Η φωνή του είναι γνωστή από το ραδιόφωνο, αφού συνεργάστηκε με πολλούς σημαντικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς ξεκινώντας από το Τρίτο Πρόγραμμα.

«Εκδώσαμε εξαιρετικά ηχογραφήματα για τα οποία νοιώθω περηφάνια, γιατί εγώ ήμουν πίσω απ' αυτά, με κυριότερο την “Αιώνια Εφηβεία της Φωνής” που ήταν ηχογραφήσεις της Φλέρυς Νταντωνάκη που τις είχα ανακαλύψει πεταμένες στην ταινιοθήκη του Τρίτο Προγράμματος. Ψάχνοντας για κάτι άλλο, συνέβη αυτό. Βρήκα τυχαία τις ηχογραφήσεις της Φλέρυς, οι οποίες εκδόθηκαν σε CD, που εκτός του ότι αναδείχθηκε σε ένα από τα πλέον ευπώλητα της εποχής του, έγινε αφορμή για να γίνει αφιέρωμα στη Φλέρυ, το οποίο δημοσιεύτηκε στο ένθετο περιοδικό των Κυριακάτικων Times του Λονδίνου».

Μία άλλη εκπομπή στο Τρίτο πρόγραμμα που έχει μείνει ιστορική, ήταν αυτή με την οποία γιορτάστηκαν τα 40 χρόνια του Τρίτου προγράμματος, μια εκπομπή που έκανε όλο το 1995 και ονομαζόταν “Το μουσικό ημερολόγιο του Τρίτου”. 365 εκπομπές, μια για κάθε ημέρα, που μάθαιναν οι ακροατές τι συνέβη αυτή την ημέρα στο παρελθόν της μουσική, της κλασσικής λόγιας μουσικής.

Για την προσφορά του έχει βραβευτεί από διάφορους φορείς όπως ο Δήμος Πεντέλης, ο Δήμος Νέου Ηρακλείου Αττικής, το Εμπορικό Επιμελητήριο Λακωνίας

Έχει γράψει σχόλια σε πολλές δισκογραφικές εκδόσεις, αλλά και προλόγους σε βιβλία που εστιάζουν στη μουσική.

Είναι παντρεμένος με την παιδαγωγό και σολίστ πιάνου Ντιάνα Βρανούση με την οποία συχνά συνεργάζεται.

Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης
Σκηνοθεσία: Χρίστος Ακρίδας
Δημ/φική επιμέλεια: Ιωάννα Κολοβού, Αντώνης Εμιρζάς
Φωτογραφία: Μαίρη Γκόβα
Ηχοληψία: Λάμπρος Γόβατζης
Μοντάζ: Θανάσης Παπαθανασίου
Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Σγουράκης

Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

Πολύξένη Καράκογλου - Πρωτομαγιά

 



Είναι πια πολλά τα χρόνια
Που 'χω μάνα να σε δω
Δεν σου έγραψα ποτέ μου
Μα κανόνισα να 'ρθω

Την Πρωτομαγιά ετούτη στρώσε δείπνο για πολλούς
Είναι αμέτρητα τ' αδέρφια απ' τους πυροβολισμούς

Θα σου φέρω μια κοπέλα με πυρόξανθα μαλλιά
Τη δική μου τη Μαρία που λευκάνθεμα φορά
Μια θέση να κρατήσεις και για τη Βασιλική,
ήταν έγκυος σαν ήρθε τώρα έχει πια παιδί

Μάνα μου, μάνα μου άναψε τα φώτα
Στρώσε το τραπέζι έχουμε γιορτή
Μάνα μου, μάνα μου εμείς θα τραγουδάμε
Την Άνοιξη αυτή κανείς μη φοβηθεί

Θα 'ρθει και ο Ναπολέων κι οι 200 του μαζί
Απ' το δρόμο των ηρώων στη δικιά μας την αυλή
Την Πρωτομαγιά ετούτη στρώσε όλα τα καλά
Θα 'ρθει ο Τάσος σου Κατίνα στη παλιά τη γειτονιά

Μες στον κήπο θα αλωνίσουν τα ξυπόλυτα μικρά
Δεν μεγάλωσαν ποτέ τους απ' του όχλου τη σπορά
Θα 'χω τη γροθιά υψωμένη για να φτάσει ουρανό
και αδέρφια εκατοντάδες που ν το αίμα μας κοινό

Στίχοι: Αθηνά Σπανού, Πολυξένη Καράκογλου
Μουσική, ερμηνεία: Πολυξένη Καράκογλου
Βιολί: Μάριος Ιβάν Παπούλιας
Βιντεσκόπηση & Μονταζ: Μάνος Ψάρρης
Η φωνή ηχογραφήθηκε στο studio Praxis,
Μίξη-Mastering: Κώστας Παρίσσης



ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Παρίσι 1871 “η σπορά του όχλου”
Έχουν τεθεί σε διωγμό και θανατώνονται δεκάδες μικρά παιδιά που αποτελούσαν εργατικό δυναμικό ορυχείων και εργοστασίων.

Γαλλία 1891
Η Μαρί Μπλοντώ βάδιζε επικεφαλής της πορείας όταν η σφαίρες την βρήκαν στο πρόσωπο… ήταν 20 χρονών

8 Αυγούστου 1926
η Βασιλική Γεωργαντζέλη πέφτει νεκρή από σφαίρα κατά τη διάρκεια εργατικού συλλαλητηρίου καπνεργατών … ήταν έγκυος 6 μηνών.

Μάης 1936 Θεσσαλονίκη
Ο 25χρονος Τάσος Τούσης πέφτει νεκρός από σφαίρες κατά τη διάρκεια εργατικής διαδήλωσης. Η τραγική φιγούρα της μητέρας του Κατίνας πάνω από το άψυχο σώμα του γίνεται η αφορμή για τον Γιάννη Ρίτσο να γράψει τον Επιτάφιο.

Πρωτομαγιά 1944
στο σκοπευτήριο της Καισαριανής οι Γερμανοί εκτελούν 200 κομμουνιστές, ανάμεσα τους και ο Ναπολέων Σουκατζίδης ως αντίποινα για το θάνατο ενός γερμανού στρατηγού. Η οδός σκοπευτηρίου μετονομάζεται σε “Δρόμος των Ηρώων”.